Drumul spre Betelgeuse

3.6
(298)

Peste o sută de ani, la o lună după ce va fi părăsit Pământul, nava de colonizare Magellan va trece la mică distanță de Voyager 1. Va încetini, special pentru a putea fi urmărit de aproape primul punct de atracție al călătoriei.

Toată lumea se va înghesui pe punțile de promenadă ca-n tuburile de sticlă ale unui acvariu gigantic, sub stelele oceanului cosmic. Coloniștii vor tremura de încântare întrezărind proiecția micuței sonde spațiale pe plafonul de cristal al uriașei astronave.

Și, în vreme ce vor privi mesagerul trimis în spațiu în 1977, îi va cuprinde, fără îndoială, un straniu sentiment de tristețe. Obiectul acela străvechi, cel mai depărtat sol al civilizației umane, a fost depășit în doar o lună. Voyager va fi lăsat în urmă, încă foarte aproape de Soare la scara întregii galaxii, devenind doar o baliză care anunță oricui că se apropie de Pământ.

Coloniștii plecați spre Betelgeuse vor medita la asta, înainte de a intra în hibernare. Se vor gândi că, în cele peste patru veacuri cât aveau să doarmă, Pământul nu putea sta pe loc. În ciuda vitezei lui Magellan, peste o sută de ani vor fi depășiți de strănepoții lor, venind din urmă cu tehnologii mult mai avansate. Iar la ieșirea din hibernare puteau găsi pe planetele din sistemul Betelgeuse o civilizație terestră în plină expansiune, ajunsă acolo de secole.

În acel punct al ipotezelor, călătorii de pe Magellan vor fi atinși de un fior. Fiindcă se vor gândi, măcar pentru o clipă, înainte să adoarmă, dacă ceea ce vor găsi la destinație va fi diferit față de ceea ce au lăsat în urmă. Dacă vor găsi o lume plină doar de pace și înțelepciune. Sau dacă, nu cumva, omenirea își va lua cu ea invidia, frustrarea, ura, corupția, războiul.

Un lucru li se va părea în mod sigur ciudat și-l vor numi paradoxul Voyager-Magellan: cu cât mai târziu pornește o navă interstelară, cu atât mai mari sunt șansele de a ajunge la destinație înaintea alteia lansată cu secole mai devreme.

Ți-a plăcut această povestire?

Apasă pe una din stele pentru a vota.

Scor 3.6 / 5. Număr voturi: 298

Nu sunt voturi până acum. Votează primul!

Da mai departe:

Liviu Surugiu - (n. 1969) scriitor și scenarist. A debutat în 1994 cu proză scurtă în Jurnalul SF. Este un foarte apreciat autor de proză SF, premiat în numeroase ocazii pentru textele sale. Are 8 volume publicate în România și nenumărate povestiri apărute în cele mai importante reviste de SF din lume. Ultima sa carte, Fata de pe Drumul Mătăsii a apărut la Polirom în 2021.

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

    Free shipping
    for orders over 50%