Dacă nu vii, se topește

3.5
(142)

Aud soneria, mă ascund sub masă. Bună. Bună, dragă, ce te-ai gătit, dar tu, ei, așa stă ea prin casă, zice taică-miu. Mă lași, răspunde vară-mea, Crina, care tocmai o complimentase pe maică-mea. El e Alexandru, încântat, încântată, încântat. Vai, nu trebuia, sunt foarte frumoase. Radule, adu vaza aia de pe șifonier. Care, dragă? Aia albă. Imediat.

Îi văd picioarele lui taică-miu, dus-întors. Dragă, da’ unde-i fii-tu, o întreabă Crina pe mama. O fi în dormitor, zice ea. Nu l-am văzut, zice taică-miu, s-o fi ascuns. Nu asta, dragă, aia de sticlă am zis. N-ai zis de sticlă, ai zis aia albă, asta ce are? Trece din nou, acum o aduce pe aia bună, Crina râde. Măiculiță, zice ea, asta e de pe vremea lu’ mamaie, nu? Nici nu știam că mai există. Există, nu vezi, am luat-o eu, zice maică-mea.

Răzvane, mă strigă, unde ești măi, băiatule? Eu nimic. Răzvane, te-ai țăcănit, hai încoa’, ți-am adus ceva bun. Ia mai lasă-l, zice taică-miu, o fi la baie. L-or fi lovit emoțiile? întreabă vară-mea și râde iar, cu râsul ei de capră. Am copilărit împreună, de la doișpe ani ne-am văzut doar în vacanțe, dar a fost suficient. Prin facultate ne-am întâlnit ceva mai rar. Apoi a început să apară cu tot felul de indivizi pe la noi, să-i prezinte.

Treaba ta, strigă Crina, dacă nu vii, se topește. Cum încearcă ea mereu să mă păcălească, de parcă eu nu știu că ori nu mi-a adus nimic, ori nu e înghețată, faza asta e veche la noi, ne spunem „ți-am luat o înghețată din vacanță, dar s-a topit pe drum”. Și cu ce te ocupi? întreabă maică-mea. Păi, sunt inginer, zice noul gagiu, constructor. Inginer? întreabă taică-miu, e bine, spune tot el. E bine, da, e OK.

Se deschide ușa sufrageriei, văd două șosete în dungi colorate. În bucătărie se cântărește meseria lui Alexandru. Și ești mulțumit acolo? Da, sunt, mai stau peste program, dar salariile sunt mai mari decât dincolo, nu știu ce, se bagă și maică-mea, important e să-ți placă ție, poc, au desfăcut spumantul, Crina stă cu călcâiele spre mine, probabil se uită la ce e nou în bibliotecă. Scot lent o mână pe sub fața de masă și o prind de gleznă. Țipă scurt și scapă bolul din mână, chiar adusese înghețată. Ce prost ești, eram sigură că faci tu o fază, terminatule, na, acum linge de pe jos dacă atât te-a dus capu’. Hai aici, îi zic. Ești nebun, n-avem loc. Hai mă, vino, insist. Ho, să șterg asta, că ne omoară maică-ta. Lasă că ștergi pe urmă, zic.

Ridică fața de masă și intră și ea. Ce dracu faci aici, Răzvane? Te aștept pe tine, îi zic în șoaptă, mă aștepți o lae, zice și ea tot în șoaptă, mă jur, te aștept de-o viață, ce prost ești, zice, dar nu mai râde, pe ăsta de unde l-ai mai agățat? o întreb. Pardon, spune ea ofticată, hai frate, inginer constructor, ce urmează, marinar? Că d-ăsta n-ai avut. Pardon? întreabă iar, cu sprâncenele ridicate, hai lasă, îi zic eu. Potolește-te, Răzvane. Ce să mă potolesc, dau să o sărut și mă împinge. Băi, tu ești sănătos la cap, îmi zice în șoaptă, nu aici.

Mă retrag și ne uităm unul la altul. Îi scot lent șosetele și încep să o ling în talpă, o văd cum se încordează ușor. În același moment văd două șosete flaușate în ușă. Mă pufnește râsul, când o fi intrat? Flaușate, frate, îi fac semn Crinei să se uite spre ușă și ea ridică din umeri. Se întinde pe spate, scoate capul de sub masă și începe să râdă iar ca o capră. Alexandru o ocolește și calcă în înghețata topită, dar se face că nu, îmi duc mâna la gură, îmi vine să râd din nou. Apare și maică-mea în ușă, cu șosetuțele ei lycra și papucii din piele, aici erați copii? ne întreabă. Doamne, zice Crina întinsă pe jos, în timp ce eu mă chinui să-i pun șosetele în picioare, de fiecare dată când vin pe la voi, mă simt ca la doișpe ani.

Ți-a plăcut această povestire?

Apasă pe una din stele pentru a vota.

Scor 3.5 / 5. Număr voturi: 142

Nu sunt voturi până acum. Votează primul!

Da mai departe:

Irina Lupu (n. 05.10.1990) este arhitect. Lucrează la Yellow Office, un mic atelier de arhitectură și design. În timpul liber, scrie proză scurtă. A debutat în Revista Iocan și a mai publicat în mediul online (revistadepovestiri.ro, liternautica.ro, omiedesemne.ro) și în câteva antologii: Kiwi 2021: Sosiri/Plecări, Kiwi, 2022: Granițe, 2030.ro.

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

    Free shipping
    for orders over 50%